Vpihovanje celulozne izolacije

CELULOZNA IZOLACIJA je naravna izolacija, s katero lahko stavbo toplotno in tudi zvočno izoliramo. Celulozna vlakna sprejemajo in oddajajo vlago ter tako delno uravnavajo klimo v prostoru. Narejena je iz starega časopisnega papirja in se šteje med reciklirane materiale. S proizvodnjo celulozne izolacije in celuloznih peletov ne izčrpujemo narave. Proti požaru je celulozna izolacija zaščitena z borovo soljo. Sodi v razred požarne varnosti B2. Vgradimo jo s pomočjo vpihovalnega stroja, ki pakete izolacije zdrobi in kosmiče izolacije vpiha po cevi v hišo in nato v mansardni strop ali v steno. S pomočjo vpihovalnega stroja nastavimo gostoto izolacije med 35kg/m3 in 70kg/m3. Pri vpihovanju izolacija zapolni vse praznine in po končanem postopku vpihovanja dobimo kompaktno izolacijsko ploščo v enem kosu brez stikov in praznih prostorov. Priporočamo debelino izolacije od 25cm do 40cm.

Cena vgrajene celulozne izolacije  je primerljiva ceni izolacij ISOVER PREMIOM 032 ,URSA SF 032 , KNAUF INSULATION UNIFIT 035 , vendar še vedno lahko z zelo kvalitetno debelino in vgradnjo dosežete največ 6-6,5 h faznega zamika , z celulozo pa dosežemo celo 11 h faznega zamika.

1. Zakaj se celulozna izolacija ne poseda ? Glede na debelino oziroma višino izolacije izberemo gostoto vpihovanja izolacije. Gostota se nastavlja na vpihovalnem stroju in je vedno vsaj 50% večja od potrebne gostote, da se izolacija ne poseda.

2. Zakaj celulozna izolacija ne gori ? Kosmiči celulozne izolacije so impregnirani z borovo soljo. Če pride celulozna izolacija v stik z ognjem zoogleni. Uvršča se v požarni razred B2 enako kot steklena volna.

3. Zakaj celulozna izolacija zapolni ves prostor kamor se vpihuje ? Vpihuje se z veliko količino zraka s pritiskom. Ko pride v votel prostor, se skupaj z zrakom vrtinči in išče prosto pot, Kamor lahko uide zrak, tja nese s seboj tudi celulozno izolacijo. Seveda izolacije ne vpiha v vsako špranjo, a zapolni večino votlega prostora in to v vsakem primeru več kot izolacija v ploščah. Prilagodi se vsaki obliki, tudi ukrivljenim špirovcem, žebljem, vijakom in ozkim nepravilnim oblikam.

4. Mesta vpihovanja celulozne izolacije :

- celulozna izolacija se uporablja pri izolaciji novogradenj in tudi starejših objektov ki so potrebni obnove.

- uporablja se pri energetski sanaciji javnih in zasebnih poslopij.

- izolacija je primerna za nizkoenergijske in pasivne objekte , vrtce, šole , brunaric…

- vpihuje se v ostrešja vseh vrst , medetažne plošče ( stop ) , lahko jo prosto nasujemo po neposeljenem podstrešju, jo vgradimo v stene in tla

5.Tehnike vgradnje

Način gradnje se prilagodi lastnosti prostora , kamor je potrebno vgraditi izolacijo . Pri vgrajevanju celulozne izolacije v ostrešja in pri prostem nasutju po neposeljenih podstrešjih, se poslužujemo tehnike vgradnje z cevjo , medtem ko pri vpihovanju v stene uporabljamo vpihovalno pištolo .

- Z CEVJO… to je najstarejši in najpogostejši način vgradnje , ki poteka z vrha podstrešja ali iz notranjega dela , skozi parno oviro .Tak način vgradnje uporabimo tudi pri izoliranju sten lesenih hiš. Cev se potisne v prazen prekat skoraj do konca in se jo , ko je v prostoru dosežena primerna gostota izolacija, rahlo izvleče navzven , ter ponovi postopek vpihovanja , vse dokler ne zapolnimo prostora v celoti .

- Z VPIHOVALNO PIŠTOLO … ta način vgradnje je primeren za vpihovanje v stene . Na vrhu stene izvrtamo odprtino in nato vanjo vstavimo vpihovalno pištolo . Smer vpihovanja celulozne izolacije najprej usmerimo navzdol , ob zapolnitvi stene , pa jo usmerimo še v zgornja kota stene in tako dosežemo enakomerno gostoto izolacije v celotnem prostoru .

- PROSTO POSUTJE … izolacijo prosto posipamo na raven strop ali v tla objekta. Ta način vgradnje se uporablja pri novogradnjah , pa tudi pri sanacijah starejših objektov ( hiše , šole , vrtci , hale , cerkve ). Material na sujemo v debelini 30 – 50 cm in tvori veliko homogeno izolacijsko ploščo . Ker gostote materiala pri posutju ne moremo uravnavati , je ta manjša kot pri vpihovanju v stene ali ostrešja . Pričakuje se tudi nekaj posedanja , zato se na podlagi izkušenj , na ravne površine nasuje vsaj 15 % več materiala na kvadratni meter kop sicer.

- ROČNA VGRADNJA … zaradi zamudnega dela in nekvalitetne izvedbe se tega načina ne poslužujemo . Celulozna izolacija je namreč stisnjena v pakete in ob odprtju velikokrat naletimo na kepe izolacije , ki jih ročno ne moremo razrahljati tako , kot to naredi stroj za vpihovanje . Taka vgradnja bi povzročila enake težave , kot jih poznamo pri polaganju izolacij v ploščah , zato je ne priporočamo.

6. NAJVEČJE PREDNOSTI CELULOZE PROTI OSTALIM KVALITETNIM IZOLACIJAM :

- vgradnja brez toplotnih mostov

- brez posedanja , brez odpadka

- toplotna stabilnost – uravnava vlago

- zvočna izolativnost

- hitra in kvalitetna vgradnja

- FANASTIČNI FAZNI ZAMIK – brez pegrevanja ter ohlajanja prostorov

- cenovno zelo ugoden – konkurenčen material

MOS 2015

Tudi podjetje MONTAŽER ZALOŽNIK D.O.O. sodeluje na Mednarodnem obrtnem sejmu MOS, ki se odvija od 8.9.2015 DO 13.09.2015 v Celju. Obiskovalcem sejma se bomo predstavili z: TOP NARAVNO IN KVALITETNO CELULOZNO IZOLACIJO – VPIHOVANJE SKELETNA GRADNJA ( TRAJNOSTNA IN NARAVNA ) PAROPROPUSTNE OBDELAVE FASAD Najdete nas v hali I, prostor št. 13. Vabimo vas, da obiščete naš razstavni prostor ter se prepričate o izdelkih ter prisluhnete našim nasvetom. Se vidimo na MOS-u!